V tomto článku se podíváme na metodu, kterou je trhání masa. Trhání masa patří mezi nejstarší a nejbrutálnější metody mučení vůbec. První písemné zmínky sahají do druhého století před naším letopočtem, konkrétně do Říma. Mučení takové brutality prováděly osoby se zvláštním oprávněním. Tato metoda se nikdy nepoužívala jako samostatný způsob provádění bolesti, nýbrž jako speciální „bonus“ při extra velkém trestném činu. Například pokud obžalovaný vyvraždil celou rodinu velmi brutálním způsobem, pokud znásilnil nezletilou dívku, popřípadě hlásal nějaké kacířské myšlenku (Bůh neexistuje apod.) nebo dokonce když vedl povstání.

Celá akci předcházelo svolání co nejvíce obyvatel na náměstí (často i na nádvoří hradu) a za vydatného tleskání, povykování a „fandění“ probíhala tato ne zrovna chutná činnost. Před samotným začátkem na pódium nahnali trestaného, který šel celým městem v doprovodu stráží a lidé (nejčastěji příbuzní či pozůstalí) jej lynčovali. Po vstupu na pódium přečetl kněz rozsudek a soupis činů, kterých se dotyčný dopustil.

Kleště, jimiž se trestání provádělo se bohužel nejspíše nikde nedochovaly, takže dodnes nevíme jak vypadaly, nicméně pravděpodobně byly na koncích ostré a zahnuté – aby bylo možno vytrhnout celý kus masa naráz a netrhat jej po kouscích. Samozřejmě se nejdříve nažhavily, aby dotyčný měl strach už od pohledu a aby si diváci uvědomili, že se to může stát i jim.

Maso se nejčastěji trhalo z boků, ale jsou známy i případy kdy nebyly ušetřeny této příšerné bolesti záda, prsa či sedací partie. Nejednou i dotyčný omdlel či dostal mrtvici při pohledu na rozžhavené kleště, takže se ani nakonec žádné bolesti nedočkal. Po samotném zákroku kat ránu vypálil znovu žhavým železem či posypal důkladně solí a poslali jej na smrt (nejčastěji oběšením).

Mohlo by vás také zajímat